تمام ويژگي هاي ارزشي انسان بر محور عقل و علم او سنجيده مي شود. امام در بينش شيعه كسي است كه در عقل و علم و نيز اعمال ارزشي، سرآمد همه ي خلق است و خداوند بر اساس اين شايستگيهاي واقعي، ايشان را به امامت و پيشوايي ديني و دنيايي برگزيده است.
علم امامان مانند علوم بشري نيست، بلكه همانند پيامبران، از دانشي هستند كه از تعليم الهي برخوردارند.
امام سجاد عليه السلام دربارهي الهي بودن دانش ائمه و گستردگي دامنهي آن مي فرمايد:
به يقين محمد امين (ص) خداوند در زمين بود و چون به ملاقات حق شتافت، اهل بيت او، وارثان وي و امينان خدا در زمين هستند... ما برگزيدگان خدا و اوصياي پيامبريم و از هر فرد ديگر، به قرآن و دين سزاوارتريم. در مراتب عالي دانش قرار داديم و علوم همه پيامبران نزد ما به وديعت نهاده شده است.
دانش و فضايل امام سجاد عليهالسلام چيزي نبود كه فقط دوستان و شيعيانشان بدان معتقد باشند كه حتي منكران مقام ولايت و نيز معاندان خاندان رسالت در مواردي به ناگزير در برابر فضل و كمال ايشان سر تعظيم فرود ميآوردند. چنان كه عبدالملك مروان در پاسخ نامه امپراطور روم درماند و حق را در آن ديد كه نظر امام سجاد عليه السلام را درباره آن جويا شود و پاسخ آن حضرت را به امپراطور روم بنويسد.
منابع: بصائرالدرجات، ص 120-تاريخ يعقوبى، ج 2، ص 304
برچسبها:
يكي از مهمترين مسؤوليتهاي امامت، بيان دلايل محكم بر پايهي حقايق روشن جهت اثبات عقايد و اقامهي براهين صادق بر مبناي معارف الهي است، تا پايههاي حق استحكام يابد و بناي باطل منهدم شود. هر يك از امامان معصوم به مقتضاي شرايط زمان در اين راه بسيار كوشيدهاند. امام سجاد عليهالسلام نيز با اين كه در محاصرهي حكومت ستمگر اموي قرار داشت، ولي توانست با بهترين بيان و روشنترين دلايل، آنچه را براي هدايت گمراهان و راهنمايي حقيقتطلبان لازم بود، آشكار كند. در اينجا به يك مورد اشاره ميشود.
عياشي نقل كرده است كه مردي خدمت امام سجاد عليهالسلام آمد و گفت: «آيا تو علي بن حسين هستي؟» فرمود: «آري»گفت: «پدر تو كسي است كه مؤمنان را كشته است». امام فرمود: «واي بر تو! چگونه با اين قاطعيت ميگويي پدر من مؤمنان را كشته است؟ گفت: «به دليل گفتار خودشان. برادرانمان بر ما ظلم كردند و ما در قبال ستمشان با آنان جنگيديم».
امام فرمود: «واي بر تو! آيا قول خداي تعالي را نخواندهاي كه ميفرمايد: به سوي (اهل مدين) برادرشان شعيب و به سوي قوم ثمود، برادرشان صالح را فرستاديم. آيا اين پيامبران، برادران ديني قومشان بودند يا از قبيلهي يكديگر بودند؟» آن شخص گفت: «برادران قبيلهاي بودند». امام فرمود: «پس ميتوان گفت (دشمنان امام حسين نيز) برادران قبيلهاي بودند نه برادران ديني». آن مرد گفت: «خدا گره از كار تو بگشايد چنان كه عقدهي دل مرا گشودي».
منابع:
1ـ زندگانى امام زينالعابدين عليهالسلام، عبدالرزاق موسوى مقرّم، ص 437.
2ـ تفسير برهان، ج 1، ص 361.
برچسبها:
معجزات و كرامات
مقام امامت نه امري حسي است تا به چشم بينندگان درآيد و نه از امور عادي است كه هر كسي بتواند دارنده آن را بشناسد. بلكه آنچه به طور خلاصه ميتوان گفت: رابطهاي است ميان جهان غيب و عالم شهود. بنابراين بايد در شخص امام قدرت انجام اعمال خارقالعاده وجود داشته باشد كه علامت ارتباط او با عالم غيب و ملكوت باشد. ما اكنون در بحث دلايل امامت آن حضرت به ذكر معجزاتي چند از ايشان ميپردازيم:
دزد پرطمع
روايت شده است كه امام باقر عليهالسلام فرمود: «پدرم علي بن الحسين عليهالسلام به سفر حج ميرفت. هنگامي كه به صحرايي ميان مكه و مدينه رسيد، ناگهان دزدي آمد و گفت: (از مركب) پايين بيا و تمام مال و ثروتي كه با خودداري به من تسليم كن. پدرم فرمود: آنچه دارم با تو تقسيم ميكنم و بر تو حلال دارم. امّا او قبول نكرد. امام فرمود: پروردگارت كجاست؟ گفت خوابيده است. در اين حال دو حيوان درنده پيدا شدند. يكي سر او را گرفت و ديگري پايش را. امام فرمود: گمان كردي كه خدايت خوابيده است؟»
نامه به عبدالملك بن مروان
حجاج بن يوسف در نامهاي به عبدالملك بن مروان اين گونه نوشت: «اگر ميخواهي سلطنت تو ثابت باشد، علي بن الحسين را بكش». عبدالملك در جواب او نوشت: «از ريختن خون بنيهاشم درگذر؛ زيرا ديديم كه خداوند چگونه به واسطهي خون بنيهاشم، سلطنت را از آل ابوسفيان گرفت» و آن را به طور پنهاني براي حجاج فرستاد.
حضرت سجاد عليهالسلام در همان ساعت نامهاي به عبدالملك نوشت و مرقوم فرمود: «اطلاع يافتم دربارهي حفظ خون بنيهاشم سفارش نمودي، به اين سبب خداوند ملك تو را ثابت و عمر تو را زياد كرد». سپس نامه را نزد عبدالملك فرستاد. چون نامهي آن حضرت به عبدالملك رسيد و تاريخ نامه را ديد، دريافت كه تاريخ نامه با نامهاي كه او به حجاج نوشته بود، يكي است. بنابراين به درستي سخن حضرت سجاد عليهالسلام يقين كرده و مسرور شد.
شفاي بيمار
«حبّابه والبيه» در حالي كه ميگريست، نزد عليّ بن حسين عليهالسلام آمد. وقتي آن حضرت سبب گريه را از او پرسيد، گفت: «فدايت شوم! اهل كوفه به من ميگويند: اگر علي بن حسين چنان كه تو ميگويي امام بر حق ميبود اين برص صورت تو را از بين ميبرد». امام عليهالسلام به او نزديك شد. سپس از خدا برايش چيزي درخواست كرد كه او نفهميد.
به بركت دعاي آن حضرت، خداوند بيماري برص را از چهرهي او برطرف ساخت.
منبع: زندگانى امام زين العابدين، حبيب روحانى، ص 66، به نقل از اثناعشرية فى مواعظ العددية، ص 32.
برچسبها:
بهترین دلیل بر شجاعت و شهامت فوق العاده امام سجاد (ع) پاسخ وی به طاغوتی چون عبید الله بن زیاد ، آنگاه که دستور قتل امام را صادر کرد. امام در پاسخ وی فرمود : آیا مرا به مرگ تحدید می کنی؟ ! مگر نمی دانی که قتل شیوه و شهادت افتخار و کرامت ماست؟!
دیگر اینکه وقتی اسرای کربلا را به شام می بردند، محضر بن ثعلبین هرچه خواست گفت و امام در پاسخ او گفت: مادر محضر کسی به شروری و پستی وی نزاده است. ودیگر پاسخ امام به یزید در اوج قدرت و غرور این سلطان سفاک کیست؟ که فرمود : ای پسر معاویه و هند صخر ، جدّ بزرگوارم علی بن ابیطالب در جنگهای بدر ، احد و احزاب حضور داشت ، درحالی که بیرق رسول خدا (ص) را در دست داشت و پدر و جد تو نیز در این جنگ ها پرچم دار سپاه کفر بودند.
و باز سخنانی دیگر که خطاب به یزید فرمودند: وای بر تو ای یزید ، اگر می دانستی چه کردی و چه جنایت بزرگی مرتکب شده ای ، قطعا ًبه کوهها می گریختی و از شدت پشیمانی ، شن ها را بستر خود می ساختی ؛ پس تو را به رسوایی و پشیمانی بشارت می دهم !
زندگانی معصومان/ جلد4/ علامه محسن امین
برچسبها:
1- فتنه های دوران غیبت
امام زین العابدین (ع) فرمود: (ای اباخالد ! براستی ( در دوران غیبت) فتنه هایی همچون قطعه های شب تار هجوم می آورد که از آن جز کسانی که خدا از آنها پیمان گرفته رهایی نمی یابند. همان ها که چراغ های هدایت و سر چشمه علمند، و خداوند آنها را از هر فتنه تاریک نجات می بخشد.) بحار الانوار، ج51،
و همچنین فرمود: (کسی که در زمان غیبت قایم ما (ع) بر ولایت ما ثابت و استوار بماند، خداوند به او پاداش هزار شهید مثل شهیدان بدر و احد عطا می فرماید.) بحار الانوار، ج52،
2- انتظار راستین و پاداش آن
برای انتظار راستین آثار گران بهایی وجود دارد، امام سجاد (ع) می فرماید: (انتظار فرج از برترین اعمال است.)
منتخب الاثر، ص244
و فرمود:اهل زمان غیبت او که قائل به امامت او و منتظر ظهور او باشند، بر تر از مردمان هر زمان دیگر می باشند، زیرا خدای تبارک و تعالی به آنها آنقدر عقل، فهم و شناخت عطا فرموده است که غیبت امام در پیش آنها چون زمان حضور شده است. خداوند اهل آن زمان را همچون مجاهدانی قرار داده که در محضر رسول اکرم(ص) شمشیر بزنند، آنها مخلصان حقیقی و شیعیان واقعی و دعوت کنندگان به دین خدا در آشکار و نهان می باشند.)بحار النوار، ج52، ص 122
3- غیبت کبری و صغری
امام سجاد (ع) فرمود:( برای قائم ما دو غیبت است که یکی از آنها طولانی تر از دیگری است. اما اولی شش سال و شش ماه و شش روز طول می کشد و اما دومی به قدری طول می کشد که بیشتر کسانی که به غیبت او ایمان داشتند از اعتقاد خود بر می گردند. فقط کسانی بر اعتقاد خود استوار می مانند که یقین محکم و شناخت صحیح داشته باشند و سخنان ما بر آنها گران نباشد و تسلیم ما هل بیت باشند.) بحار الانوار، ج 51، ص 134.
4- دوران ظهوربا ظهور حضرت مهدی (عج) برکات فراوانی عاید بشریت و متدینین میشود. از جمله، آنچه حضرت سجاد (ع) فرمود:(وقتی قائم قیام کند، خداوند رنج را از شیعیان ما دور می کند و دل های آنها را چون پاره آهن قرار می دهد و خداوند قدرت هر مرد از آنها را برابر چهل مرد قرار می دهد و آنها حاکمان زمین خواهند شد.) بحار الانوار ، ج 52، ص 364.
منبع: www.emamsajad.comوبحارالانوار
برچسبها:
نام مباركش علي، كنيه اش ابوالحسن، ابومحمد، ابوالحسين، ابوبكر، ابوعبد و ابوالقاسم ، القابش: زينالعابدين، سيدالعابدين، سجّاد، ذوالثقات، قدوهالزاهدين، سيدالمتقين، امام المؤمنين، زينالصالحين، منارالقانتين، الزكي، الامين و سيدالمجتهدين ميباشد.
روز پنجشنبه، پنجم شعبان سال 38 هجري شمسي در مدينه به دنيا آمد. پدر بزرگوارش حسين بن علي عليهالسلام و مادرش شهربانو نام داشت. دوران 34 سالهي امامتش ، از سال 61 هجري آغاز گرديد و در روز دوازدهم محرّم سال 95 هجري شمسي، در سنّ 57 سالگي، به دستور هشام بن عبدالملك، مسموم و در قبرستان بقيع به خاك سپرده شد. امام سجاد عليهالسلام همسران متعدّدي داشتهاند كه تنها يكي از آنها به نام امّ عبداللّه ـ دختر عموي بزرگوارش حسن مجتبي عليهالسلام ـ از طريق عقد دائم، به همسري آن حضرت درآمده بود و ديگران كنيزاني بودند كه به وسيلهي حضرتش خريداري شده بودند.
از امام سجاد عليهالسلام...(ادامه در ادامه مطلب)
منبع:
اصول كافى، ج 2، ص 369؛ اثبات الوصيه، ص 145؛ اعيان الشيعه، ج 1، ص 629؛ به نقل از امام سجاد عليهالسلام، جمال نيايشگران، ص 20.
برچسبها:















